Fortino Capital Partners launches 2nd fund for digital growth investments

Back to overview

Fortino Capital Partners launches 2nd fund for digital growth investments

Nov. 29th, 2017

(Dutch only) - View Video

Zaventem, 29 november 2017 – Fortino Capital, de investeringsmaatschappij die onder andere investeerde in de succesvolle scale-ups TeamleaderBloomon en BuyBay, lanceert zijn tweede investeringsfonds, genaamd Fortino Capital II Growth. Het is een fonds met een kapitaal van 200 miljoen euro bestemd voor investeringen in scale-ups en groeibedrijven in de Benelux. Uit dit fonds is reeds voor 125 miljoen euro aan toezeggingen gedaan.

Met dit tweede fonds breidt Fortino zijn investeringen uit naar grotere en meer traditionele bedrijven die snel willen groeien door te digitaliseren. De uitbreiding is een natuurlijke evolutie voor de investeringsmaatschappij. Fortino speelt hiermee in op de gedwongen digitalisering bij traditionele bedrijven. Digitalisering heeft impact op alle sectoren, maar met name de traditionele bedrijven moeten de transformatie aangrijpen om relevant en competitief te blijven. Digitalisering vereist de nodige investeringen en organisatorische veranderingen. Met het tweede fonds speelt Fortino in op deze marktkansen.

Het nieuwe groeifonds wordt opgericht naast het eerste fonds, Fortino Capital I. Dit fonds, van 80 miljoen euro, houdt vandaag de dag 13 bedrijven in portefeuille. Met het eerste fonds investeerde Fortino voornamelijk in succesvolle jonge bedrijven die actief zijn in de software en e-commerce sectoren.

Duco Sickinghe, Managing Partner Fortino: “We hebben inmiddels al een sterke reputatie opgebouwd in specifieke sectoren, zoals Software-as-a-Service en E-commerce in de Benelux. Voorbeelden hiervan zijn Teamleader, een SaaS-oplossing voor het mkb, en Bloomon, het succesvolle online bloemenplatform. Deze expertise en skills zetten we nu in om traditionele bedrijven in de hele Benelux te begeleiden in hun digitale transformatie.”

Fortino wil met de lancering van het nieuwe fonds zowel een verbreding van de bestaande producten- en dienstenportefeuille als geografische uitbreiding financieren. Het nieuwe fonds biedt, door het relatief lage risicoprofiel van de investeringen en de opgebouwde expertise van Fortino op het gebied van digitale transformatie en technologie, uitstekende kansen voor investeerders in de Benelux. Tussen de talrijke venture capital en buy out fondsen is er in de Benelux ruimte voor grotere lokale groeikapitaalfondsen.

Momenteel zijn er reeds een 5-tal bedrijven geïdentificeerd voor het tweede groeifonds. Fortino voorziet daarbij tickets van 5 tot 25 miljoen euro voor minderheids- of meerderheidsparticipaties in scale-ups en groeibedrijven met een omzet van minimum 5 à 10 miljoen euro. Naast gerenommeerde private investeerders en ondernemers zijn er ook een aantal sterke institutionele beleggers zoals BNP Paribas Fortis, AG, Belfius en PMV die hebben ingetekend als ‘cornerstone investors’ voor het nieuwe fonds.

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: “Het ondersteunen van de groei van veelbelovende scale-ups is in de de Benelux een cruciaal onderdeel in de strategie van BNP Paribas Fortis. De keuze voor een investering in Fortino Capital II Growth ligt perfect in lijn met deze visie. Het team gebruikt hun expertise, individuele capaciteiten en een uitgebreid netwerk om ondernemers te begeleiden bij de ontwikkeling van een succesvol bedrijf. Bovendien heeft Fortino ook toegang tot een aantrekkelijke deal flow.”

Dirk Vanderschrick, CEO van Belfius Insurance: “We zijn bijzonder tevreden dat we met Belfius Verzekeringen kunnen investeren in een groeifonds dat toekomstgericht inzet op nieuwe technologieën, digitalisering, e-commerce en software-as-a-service. Dit past perfect bij onze digitale transformatie en is meteen ook een mooie illustratie van ons engagement om ondernemersideeën te helpen realiseren.”

Michel Casselman, algemeen manager PMV: “PMV investeert al meer dan tien jaar in private equity-fondsen. Op basis van onze ervaring schatten we het team van Fortino Capital II Growth in als bijzonder sterk en gedreven. Bovendien vinden we het van kapitaal belang om als cornerstone investeerder betrokken te zijn bij een fonds dat een belangrijke rol speelt in de digitale transformatie van onze bedrijven.”

Sign up for our Newsletter

Business insights, best practices, and more, all delivered to your inbox.

I have read and agree to the Privacy Policy.