Fortino stopt 2,5 miljoen in Teamleader – De Tijd (in Dutch)

Back to overview

Fortino stopt 2,5 miljoen in Teamleader – De Tijd (in Dutch)

May. 19th, 2015

Fortino, het durffonds van ex- Telenet-topman Duco Sickinghe, investeert 2,5 miljoen euro extra in Teamleader. De Gentse start-up wil zijn workflowplatform snel internationaal uitrollen.

Het gaat hard voor Teamleader, het bedrijf dat in 2008 werd opgericht door de Gentse studenten Willem Delbare, Mathias De Loore en Jeroen De Wit. De drie beslisten enkele jaren geleden hun webdesignbureau RGBScape om te vormen tot een aanbieder van onlinebedrijfssoftware, omdat ze zagen dat daar bij klanten duidelijk behoefte aan was. Vandaag leiden ze een snelgroeiende kmo die zijn eerste stappen doet in het buitenland.

Teamleader biedt kleine bedrijven een onlineplatform aan dat klantenrelaties (CRM), verkoop, projectplanning en facturatie in één werkproces integreert. De software biedt meerdere voordelen. Er wordt minder tijd verloren met e-mailen, printen, archiveren en overschrijven, en werknemers kunnen in het bedrijf makkelijker zien waar hun collega’s mee bezig zijn. Teamleader legt ook de koppeling met allerlei externe databases en software, zodat gegevens automatisch worden ingevuld en facturen meteen in het boekhoudsysteem kunnen worden gepompt.

Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, respectievelijk de voormalige CEO en CFO van Telenet, werden met hun Fortino-fonds bondgenoten van het Gentse bedrijf. In mei vorig jaar investeerden ze al eens een miljoen euro in Teamleader. ‘Met dat geld hebben we onze ploeg uitgebreid van 9 naar 24 werknemers, nieuwe producten en marketingkanalen ontwikkeld en de expansie naar het buitenland voorbereid’, zegt CEO Jeroen De Wit.

De investeringen wierpen vruchten af. Het klantenbestand van Teamleader verviervoudigde tot meer dan 1.000, van wie al zowat 100 in Nederland. Dit jaar hoopt het bedrijf van ruim 0,5 miljoen euro omzet door te groeien naar 1,5 à 2 miljoen euro, en wil het zijn personeelsbestand nog eens verdubbelen tot zo’n 50 werknemers. ‘In principe heeft Teamleader een winstgevend model, maar door de vele investeringen waren we in 2014 niet rendabel’, zegt De Wit.

Na Gent opende het bedrijf al een kantoor in Amsterdam, en ook in de andere buurlanden wil het nu snel tractie winnen. ‘In Frankrijk en Duitsland zitten we nog in de opstartfase. We hopen nog dit jaar kantoren in Parijs en Berlijn te openen’, zegt De Wit. Daarna komen mogelijk het Verenigd Koninkrijk en/of Scandinavië aan de beurt.

Een andere reden waarom het jonge bedrijf nog eens kapitaal bijtankt, is dat het zijn middenkader wil professionaliseren. Teamleader heeft momenteel vacatures voor onder meer een financieel directeur, een marketingdirecteur en een hr-manager, en in zijn nieuwe markten moet het op zoek naar lokale country managers.
De nieuwe kapitaalronde van 2,5 miljoen euro wordt volledig onderschreven door Fortino, tegen een waardering die volgens De Wit vier tot vijf keer hoger is dan vorig jaar. De drie stichters behouden wel de meerderheid van de aandelen.
‘Over een jaar gaan we opnieuw kijken waar we staan en of we onze doelstellingen gehaald hebben. Op dat moment kijken we samen met Fortino of we nog willen uitbreiden en of daar nog kapitaal voor nodig is, dan wel of we de focus meer op rendabiliteit leggen.’

De snelle expansie is voor Teamleader niet alleen een uiting van ambitie, maar ook een noodzaak. De doelgroep van dienstverlenende kmo’s is volop de overgang aan het maken van vaste softwarepakketten naar een onlinemodel, en het valt niet uit te sluiten dat er meer concurrentie opduikt. Snel schakelen en marktaandeel winnen is dus de boodschap.
‘De uiteindelijke ambitie is een sterke Europese speler te worden met een schaalbaar product. Ik sluit niet uit dat we op termijn ook naar de VS gaan, maar de focus ligt nu op Europa’, aldus De Wit.

Read full article on De Tijd

Sign up for our Newsletter

Business insights, best practices, and more, all delivered to your inbox.

I have read and agree to the Privacy Policy.